In de serie In vier stappen naar professionele marketing nemen wij je mee langs de vier kernelementen van jouw professionele marketingstrategie. In de eerste twee blogs lieten we zien dat merkidentiteit en positionering het fundament vormen van een succesvolle marketingstrategie en dat een effectieve digitale strategie essentieel is om je doelgroep te bereiken, te boeien en te binden. In deze blog is het tijd voor stap drie: slimme websiteontwikkeling om maximale groei te realiseren.
In onze technologie-gestuurde wereld is het als ondernemer essentieel om inzicht te hebben in websiteontwikkeling. Het internet is de informatiepoort van de wereld, waar wetenschap, onderwijs en entertainment plaatsvinden. In 2019 telde het internet wereldwijd maar liefst 4,2 miljard gebruikers, wat gelijkstaat aan meer dan de helft van de wereldbevolking. Al deze mensen kunnen het internet niet gebruiken zonder websites, omdat websites de voor hen relevante content op gebruikersvriendelijke wijze presenteren. Het zegt alles dat de vraag naar websiteontwikkelaars tussen nu en 2028 zal groeien met wel 13%. Ook de industrie van websiteontwikkeling blijft zich dus verder ontwikkelen.
Wat is websiteontwikkeling?
Websiteontwikkeling omvat al het werk dat nodig is om een website te bouwen. Je kunt hierbij denken aan het creëren van een webpagina met wat simpele tekst, maar ook aan het ontwikkelen van een complexe webapplicatie of sociaal netwerk. Hoewel veel mensen bij websiteontwikkeling direct denken aan het codeerproces, omvat websiteontwikkeling veel meer dan dat: het gaat ook over het koppelen van je website aan je CRM-systeem, over de ontwikkeling van e-commerce en over cybersecurity.
Uiteindelijk is je website een van jouw belangrijkste online middelen om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten fan te maken van je bedrijf. Ga maar na: jouw website is het visitekaartje van je bedrijf. Daarom moet je website goed uitgerust zijn om je marketingdoelen te bereiken: de vormgeving en het design moeten aansluiten bij de toon van jouw bedrijf, je website moet goed vindbaar zijn, je wil graag kennis delen met je (potentiële) klanten en je wil inzichten halen uit web analytics en internetdata.
Hoe genereer ik leads via mijn website?
Natuurlijk dient iedere website ertoe om nieuwe leads te genereren, maar dit proces is niet zo simpel als het plaatsen van een “Klik Hier” knop op je homepage en wachten totdat de leads binnenstromen. In plaats daarvan moet je als ondernemer of marketeer een strategisch plan uitwerken, dat valt onder de noemer van websiteontwikkeling. Wij geven je vijf essentiële tips voor het optimaliseren van je website voor maximale generatie van leads.
- Voeg contactformulieren toe aan je drukstbezochte landingspagina’s. Analyseer allereerst via welke kanalen je de meeste leads genereert en bepaal vervolgens welke landingspagina’s het best uitgerust moeten worden. Een voorbeeld: het grootste deel van je leads blijkt op je website te belanden via je Facebookposts. Het is dan belangrijk om de pagina’s waarnaartoe zij via Facebook geleid worden uit te rusten met adequate content, doorkliklinks en contactformulieren.
- Start met een simpele CTA op je homepage. Je homepage is vaak de meest bezochte pagina van je website. Het is daarom belangrijk om een Call-To-Action (CTA) op deze pagina te hebben, zodat je de aandacht van je websitebezoekers vasthoudt. Deze CTA moet uiteraard opvallen, maar nodigt bij voorkeur niet uit tot het lezen van lange of complexe content. Het is beter om een CTA te hebben die een gratis trial aanbiedt of een abonnement op een dienst, zoals een nieuwbrief. Denk daarom aan CTA’s zoals “Ontvang Wekelijks Onze Updates” of “Probeer Ons Nu Gratis”.
- Optimaliseer elke stap van het lead generation proces. Dit proces begint gewoonlijk met een klik op een CTA-knop op een van je websitepagina’s of blogposts. Deze CTA moet goed zichtbaar zijn: gebruik heldere, contrasterende kleuren voor de knop en houd het vooral simpel. Vervolgens belandt je potentiële lead op een landingspagina. Over het algemeen geldt: hoe meer landingspagina’s je hebt, hoe meer leads je kunt genereren. Een onderzoek van HubSpot wees uit dat bedrijven met 30 of meer landingspagina’s tot wel 7 keer meer leads genereren dan bedrijven met minder dan 5 landingspagina’s. Tot slot is het belangrijk dat je een bedankpagina weergeeft nadat een lead een contactformulier heeft ingevuld of een download heeft uitgevoerd. Dit is een blijk van waardering richting je lead en bovendien kun je extra prikkels toevoegen op die bedankpagina, zoals links naar je social mediapagina’s.
- Bied downloadbare e-books of whitepapers aan met betrekking tot specifieke blogposts. E-books of whitepapers bieden jouw websitebezoekers net wat meer of wat diepere informatie over een bepaald onderwerp dan een enkele blogpost. Het is handig om e-books te linken aan blogposts, zodat lezers van je blog getriggerd worden om ook je e-book te downloaden. Dit is tevens waar lead generation raakt aan search engine optimisation (SEO): blog content is dé manier om je autoriteit te verhogen en daarmee hoger te ranken in Google’s zoekresultaten. E-books en whitepapers verschaffen de mogelijkheid om meerdere blogposts rondom een onderwerp te bundelen en te verpakken in een interessant document voor je doelgroep of industrie. Maak een PDF van dit document en zorg dat het beschikbaar is voor websitebezoekers om te downloaden op verzoek van hun naam, bedrijf en e-mailadres.
- Behoud je leads met follow-up e-mails. Het is absoluut geen gegeven dat een lead daadwerkelijk overgaat in een klant. Daarom is het belangrijk om je leads periodiek te voeden met nieuwe, relevante informatie. Denk hierbij aan follow-up e-mails nadat een lead zijn of haar gegevens heeft achtergelaten of een download heeft gedaan. In deze e-mails geef je je leads interessante content, zodat zij je niet vergeten en bovendien meer leren over jouw bedrijf. Daarnaast is dit een kans om meer te weten te komen over je leads, zodat je toekomstige follow-ups optimaal kan afstemmen op de interesses van je leads.
Hoe weet ik hoe goed mijn huidige website het doet?
Natuurlijk kun je klakkeloos bovenstaande tips omarmen en implementeren, maar het is wel handig om eerst te weten hoe goed je huidige website het al doet. In marketingterminologie noemen we dat een website audit. In zo’n audit ga je na hoe sterk jouw huidige website is, en in hoeverre je website bijdraagt aan het behalen van je online marketingdoelen. Die doelen omvatten gewoonlijk een hoge kwaliteit van content, sterke SEO en hoge conversieratio van leads naar klanten. Als uit de audit blijkt dat je website onvoldoende presteert om deze doelen te behalen, ga je na hoe je je website kan verbeteren. Dan komen bovenstaande tips wellicht van pas. Let op: een website audit wordt vaak gedaan door een technisch brein, zoals iemand van je IT-afdeling of een externe IT-partij.
Een website audit bestaat grofweg uit vier evaluatieprocessen:
- Prestaties van je website. Is jouw website gebruikersvriendelijk? Hoe gemakkelijk navigeren gebruikers tussen de verschillende pagina’s? Hoe snel laden jouw pagina’s?
- SEO. Is de content op je website van hoogwaardige kwaliteit? Sluit de content aan op de interesses, behoeftes en problemen van je buyer persona’s? In hoeverre is jouw website SEO-geoptimaliseerd?
- Conversieratio. Is jouw website geoptimaliseerd voor lead generation en conversie van leads naar klanten? Zijn jouw CTA’s adequaat en toegankelijk? Heb je effectieve en relevante landingspagina’s?
- Techniek. Hoe presteert jouw website vanuit technisch oogpunt? Deze evaluatie is vrij technisch en gaat over URL’s, foutmeldingen, JavaScript en Robots files. Vanwege de complexiteit wordt deze evaluatie vaak gedaan door een externe ontwikkelaar of iemand van je IT-afdeling.
Wanneer je een website audit hebt uitgevoerd, kun je starten met de optimalisatie van website, SEO, en conversieratio. Hierbij is het belangrijk om te letten op de aanwezigheid van contactformulieren en CTA’s op je landingspagina’s, de optimalisatie van elke stap in het lead generation proces, het aanbod van downloadbare e-books en whitepapers én het behoud van leads door follow-ups. Al deze optimalisaties dragen vervolgens eraan bij dat jouw website effectief is uitgerust en zorgt voor maximale groei van je onderneming.
Hoe verder?
Wanneer je eenmaal op de lijn van maximale groei zit, wordt het interessant om te kijken naar de vierde stap op weg naar professionele marketing, namelijk marketing outsourcing. Een team van experts ontfermt zich dan over jouw marketingstrategie en -uitvoering, uiteraard rekening houdend met jouw wensen en visies. Via marketing outsourcing heb je de beschikking over onder meer een marketingstrateeg, designer, webbouwer, data-analist, SEO-specialist en een online marketeer. Door gebruik te maken van hun specialistische kennis kun jij de extra stap zetten richting een professionele marketingmachine.
Meer weten over marketing outsourcing? Lees dan onze volgende blog in de serie In vier stappen naar professionele marketing.
Benieuwd naar de status en optimalisatie van jouw website? Revenue Creative helpt je graag door het uitvoeren van een internetscan. Klik op onderstaande knop voor het maken van een afspraak!